Muğla İl Sağlık Müdürü Ali Burak Mülayim, 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanan “Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ile İkinci ve Üçüncü Basamak Sağlık Hizmetleri Arasındaki Dijital Entegrasyon Çalışmaları” hakkında açıklamalarda bulundu.
İl Sağlık Müdürü Ali Burak Mülayim, Sağlık Bakanlığı tarafından Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği’nde yapılan değişikliklerin, aile hekimliği sistemini daha işlevsel hale getirmeyi amaçladığını belirtti.
Müdür Mülayim yaptığı yazılı açıklamasında, “Bakanlığımız Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde yapmış olduğu değişiklik ile aile hekimliğinin sağlık sistemi içerisinde daha işlevsel hale getirilmesini hedeflemektedir. Bu yönetmelik, aile hekimlerimizin sağlığın nabzını tutmasını ve vatandaşlarımızın sağlığa erişimde ilk kapılarının aile hekimleri olmasını sağlayacak. Böylece aile hekimliği sistemimizin verimliliği artacak ve hem vatandaşlarımızın hem de sağlık çalışanlarımızın memnuniyeti yükselecektir” dedi.
“Kayıtlı nüfus azaltıldı, hasta memnuniyeti artacak”
Yeni yönetmelikle, bir aile hekimine düşen kayıtlı nüfus sayısı 4 binden 3 bin 500’e düşürüldüğü belirten Mülayim, “Bu düzenleme, Aile Hekimlerimizin hastalara daha fazla zaman ayırmasına olanak sağlayarak hastaların tıbbi konforunu arttıracaktır. Hastaya ayrılan sürenin artması ile kronik hastalık taramalarına daha fazla zaman ayrılmakta ve obezite, yüksek tansiyon, şeker, kalp, kanser gibi kronik hastalıkların erken teşhis ve tedavi edilmesi mümkün olmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilecek”
Türkiye’de günlük antibiyotik kullanım miktarının dünya ortalamasının 2,5 kat üzerinde olduğunu vurgulayan Mülayim, “Araştırmalara göre, Türkiye’de günlük antibiyotik kullanım miktarı dünya ortalamasından 2,5 kat daha yüksektir, aynı şekilde ağrı kesici, mide koruyucu gibi ilaçların kullanım oranlarının da bu ortalamanın üzerinde olduğunu bulunmuştur. Bu durum vatandaşların sağlığını olumsuz yönde etkilemekte ve gereksiz antibiyotik kullanımı, antibiyotik direncini artırmakta asıl gerekli olduğu durumlarda kullanılacak antibiyotiklerin tedavi edici özelliğini zorlaştırmaktadır. Benzer durum ağrı kesici, mide koruyucular gibi ilaçların gereksiz kullanımı için de geçerlidir. Dolayısıyla yeni yönetmelik ile gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilerek halk sağlığının korunması amaçlanmış ve aile hekimlerinin bu yönde çalışması için özendirici ve teşvik edici düzenlemeler yapılmıştır” dedi.
“Hastanelere erişimde kolaylık sağlanacak”
Mülayim açıklamasında yeni yönetmelikle hastanelere başvurulara herhangi bir engel getirilmediği, aile hekimlerine kendi nüfuslarına hastanelerden öncelikli randevu alma yetkisi verildiği belirterek, şu ifadelere yer verdi:
“Yeni yönetmelik ile vatandaşlarımızın hastanelere başvurularına herhangi bir engel konulmadığı gibi aile hekimlerimize kendi nüfuslarına hastanelerden öncelikli randevu alabilme yetkisi verilmiştir. Eski yönetmelik esaslarına göre tüm aile hekimlerinin teşvik alabilmeleri için günde sabit sayıda muayene yapması gerekiyordu. Yeni düzenlemeyle bu sayı hekimlerin nüfusuna göre değişecek ve düşük nüfuslu aile hekimi daha az poliklinik sayısı ile teşvik alabilecektir. Bir Aile Hekimi olarak, kasım ayında yürürlüğe giren bu yönetmelik ile birlikte ilimizde, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin güçleneceğini, kişilerin sadece tedavi edilmesinde değil aynı zamanda hastalıkların önlenmesine de önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum.”