Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, “Muğla, olması gerekenden daha az koruyucu aileye sahip. Yani Muğla nüfusuna oranla ortalamaya bakıldığında şu anda 110 çocuğumuz var. Koruyucu aile sayısı 90. Nüfusa baktığımız zaman bu sayı 200 olmalı” dedi.
Muğla Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Yakup Kütük, Ortaköy Abide Hasan Nuri Öncüer Huzurevi’nde basın mensupları ile kahvaltı da bir araya geldi. Kütük, göreve gelmesinin birinci yılında hayata geçirilen projeler hakkında bilgi verdi.
Kütük, “Biz genellikle dezavantajlı dediğimiz çocuk, kadın, engelli, yaşlı, şehit yakını ve gazilerimiz sosyal yardıma ihtiyacı olanlar gruplarıyla çalıştığımız için hassas çok özel ve genellikle de yaralı insanlarla ve yaralı yüreklerle çalışıyoruz” dedi.
Kütük, şöyle konuştu:
“Bizim Muğla’ya geldiğimizden beri yaptığımız çalışmalarda sosyal risk kayıtlarında tespit ettiğimiz bir şey var. Muğla nüfusu yaşlı bir nüfus. 65 yaş üstü Türkiye geneline ortalaması nüfus ortalaması Türkiye ortalaması altmış beş yaş üstü yüzde 10’ken Muğla’da 65 yaş üstünün Muğla nüfusuna göre ortalaması yaklaşık yüzde 14. Dolayısıyla Muğla’da 65 yaş üstü nüfus çok fazla. Ne yapılması gerekir? Aile Sosyal Hizmetleri olarak bizim Muğla’da önümüzdeki yıllarda bu ihtiyacı ve talebi karşılayabilme adına yeni huzur evleri yapımlarını planlamamız gerekir. Kışladaki huzur evimiz yıkılıp yerine Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yenisi yapılacak. Daha güzeli, daha moderni, daha kapasiteli bir yer yapılacak. Biz bunu gördüğümüz için yeni yapılacak huzur evi binasının bünyesine bir aktif yaşam merkezi projelendirdik. Ne demek aktif yaşam merkezi? Muğla’da yaşlıların gündüz gelip kaliteli vakit geçirebileceği bir mekan olacak.
“Koruyucu aile sayısını artırabiliriz”
Muğla, olması gerekenden daha az koruyucu aileye sahip. Yani Muğla nüfusuna oranla ortalamaya bakıldığında şu anda 110 çocuğumuz var. Nedir bu koruyucu aile sistemi? Sizlerle bunları basında yer ederek reklamını yaparak çoğaltabiliriz. Yani biz ailelerin yanına da çocuk verebiliyoruz. Biz bunlara koruyucu aile diyoruz. Bu koruyucu aile uygulamasında çocuğu verdiğimiz aileye maddi destek de verebiliyoruz. Çocuğun yaşına okuduğu okula göre destekler verebiliyoruz. Hatta sigortası yoksa aileye sigorta da yapıyoruz. Koruyucu aile sayısı 90. Nüfusa baktığımız zaman bu sayı 200 olmalı. 107 tane çocuğumuz var, 250 tane çocuk olmalı. Olabilir mi? Olabilir. Bu potansiyel var mı? Var.”
Kütük, yapılan çalışmalar ile ilgili afet ve acil durumlarda hızlı ve etkin bir şekilde psikososyal destek sağlandığını, 2013 yılından itibaren 52 bin 811 kişiye bu kapsamda hizmet sunulduğunu söyledi. Özellikle Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgesinden gelen vatandaşlara yönelik çalışmaların büyük bir hassasiyetle yürütüldüğünü belirtti.
Muğla’da engelli bireyler için 2 Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 139 kişiye yatılı ve gündüz bakım hizmeti sunulduğu, ayrıca “Umut Evi” uygulaması kapsamında 4 engelli bireyin ev ortamında destek aldığı açıklandı. Yaşlı bireyler içinse 2 huzurevinde toplam 177 kişiye bakım hizmeti verildiği bildirildi.
Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında hizmet veren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’nden (ŞÖNİM) bugüne kadar 43 bin 355 kişinin faydalandığını ifade eden Kütük, kadınların ekonomik güçlenmesi amacıyla gerçekleştirilen seminerlerde 14 bin 205 kişiye ulaşıldığını belirtti. Ayrıca, 24 kadın kooperatifinin kurulmasına destek sağlandığını söyledi.
Çocuklara yönelik hizmetlerin aile odaklı bir anlayışla yürütüldüğünü belirten Kütük, Muğla’da 20 Çocuk Evi’nde 94 çocuğa, 1 Çocuk Evleri Sitesi’nde ise 31 çocuğa bakım hizmeti verildiğini söyledi. Ayrıca, İhtisaslaştırılmış Çocuk Evleri Sitesi’nde 10 çocuğun bakım ve koruma altında olduğunu ifade etti.
Sosyal Ekonomik Destek (SED) kapsamında 1339 çocuğa ailesinin yanında destek sağlandığını belirten Kütük, bu hizmet için 2012 yılından itibaren 214,7 milyon TL tahsis edildiğini açıkladı.