Muğla Valisi Dr. İdris Akbıyık, basın mensuplarıyla bir araya gelerek asayiş ve güvenlik konularında son iki ayda yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Vali Akbıyık, 2024 yılında Muğla’da 102 orman, 76 da ziraat yangınının meydana geldiğini, geçtiğimiz gün Bodrum’da çıkan yangında ise 60 hektar orman, 12 hektar da ziraat alanının zarar gördüğünü açıkladı.
Toplantıda İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Ali Canbolat, Güney Ege Sahil Güvenlik Komutanı Yarbay Akın Coşkunlar ve İl Göç İdaresi Müdür V. Cihad Gezen hazır bulundu.
Valilik 75. Yıl Toplantı salonunda düzenlenen Muğla’nın Huzuru toplantısının açılışında konuşan Vali Dr. İdris Akbıyık, şunları söyledi:
“Bu toplantıdaki amacımız, kamuoyunu, halkı, sizleri bizler aracılığıyla doğru bilgilendirmek ya da yanlış sonuçlara yol açmamak. Şu anda Mayıs ve Haziran aylarının verilerini paylaşacağız. Yaz olması hasebiyle sıcakların artması sebebiyle yoğun orman yangınlarımız oluyor. Orman Bölge Müdürlüğü’müz, AFAD’ımız, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız, Muğla’nın huzuru için Türkiye’nin huzuru için tüm imkanlarını seferber ederek, canla başla çalışıyorlar.
“Muğla, önemli bir ilimiz”
Ülkemizin her köşesi çok güzel, çok önemli, çok kritik ama Muğla hakikaten önemli bir ilimiz. Son zamanlarda ilimiz de ve ülkemizde dolandırıcılık olayları çok arttı. Orman yangınları konusunda bu sene diğer yıllara göre daha kurak geçiyor, hava sıcaklıkları yüksek, maalesef orman yangınlarını doğuruyor. Geçmişte acı yangınlar yaşadık. Bütün imkanlarımızla müdahale ediyoruz. 2024 yılında Muğla’da 102’si orman, 76 da ziraat yangını meydana geldi. En büyüğü geçtiğimiz gün Bodrum’da olan yangındı. Bodrum’daki yangında 60 hektar orman, 12 hektar da ziraat alanı zarar gördü.”
Daha sonra İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü ve Güney Ege Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından asayiş ve güvenlik konularında 2024 yılı Mayıs ve Haziran aylarında yürütülen çalışmalar ile ilgili Albay Selahattin Kınık tarafından sunum yapıldı.
Terör Örgütlerine yönelik güvenlik güçleri tarafından; 30 operasyon gerçekleştirdi. Operasyonlar sonucu 38 kişi yakalandı. Organize Suç Örgütlerine yönelik; 3 operasyon gerçekleştirdi. Bu operasyonlar sonucu 3 organize suç örgütü çökertildi. 42 şahıs gözaltına alındı. Bunların 21’i tutuklandı. 13’ü hakkında adli kontrol kararı verildi.
Kaçakçılıkla Mücadele kapsamında; 108 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda 169 şahıs yakalanarak gözaltına alındı.
Aynı dönemde Zehir Tacirlerine yönelik; 618 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlar sonucunda; 430 şahıs gözaltına alındı. Bunların 67’si tutuklandı. 13’ü hakkında adli kontrol kararı verildi. Operasyonlarda; 22 kilo 444 gr esrar, 5 kilo 605 gr Skunk, 1 kg 185 gr kokain, 374 gr metamfetamin, 267 gr Bonzai, 109 gr eroin, 203 kök kenevir, 80 adet ecstasy, 1823 adet sentetik hap ele geçirildi.
Düzensiz Göç ve Göçmen Kaçakçılığına yönelik; 187 operasyon düzenledi. Bu operasyonlarda sonucunda 203 organizatör yakalandı. Bunların 119’u tutuklandı.
Ayrıca Göç İdaresi Başkanlığı tarafından düzensiz göçle mücadele kapsamında devreye alınan Mobil Göç Noktaları Fethiye ve Bodrum ilçelerinde çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. Son 2 aylık dönemde Mobil Göç Noktası araçlarında bin 797 kişinin sorgulaması gerçekleştirildi, bin 777’sinin yasal kalışı olduğu tespit edildi, yasal kalışı olmadığı belirlenen 20 yabancı ise İl göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim edilerek sınır dışı işlemleri başlatıldı.
Yine aynı tarihlerde Asayiş olaylarıyla ilgili; kişilere karşı 3 bin 810, malvarlığına karşı bin 714, topluma, millete ve devlete karşı bin 35 suç işlendi. Bu suçların aydınlatma oranları ise yüzde 99.
Aynı tarihler arasında 130 ruhsatsız silah ele geçirildi ve 126 şahıs yakalandı.
Yine aynı dönemde meydana gelen 328 dolandırıcılık olayı ile ilgili, 106 şahıs tespit edildi. Bu şahısların 26’sı yakalandı.
Aynı dönemde il genelinde aranan şahıslara yönelik yapılan çalışmalarda kesinleşmiş hapis cezası ve çeşitli suçlardan ifadeye yönelik yakalama emri bulunan bin 657 şahıs yakalanarak cezaevine gönderildi.