Muğlalı ünlü yönetmen ve senarist Yüksel Aksu, “Dünya Sinema Kenti Muğla” başlıklı söyleşide, şehrin sinema dünyasındaki potansiyelini tüm detaylarıyla anlattı. Aksu, Muğla’nın yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde bir sinema merkezi haline gelebileceğini vurguladı.
Muğlalı ünlü yönetmen ve senarist Yüksel Aksu, 31. Uluslararası Muğla Kültür ve Sanat Şenlikleri kapsamında Konakaltı Kültür Merkezi’nde “Dünya Sinema Kenti Muğla” söyleşisi gerçekleştirdi.
Aksu konuşmasına, “Uzunca bir süredir arzu ettiğimiz kültür kenti Muğla’da esaslı bir programla, sağlam bir içerikle karşı karşıya kaldım mutlu oldum ve şaşırdım. Ben bu festivalin bir çocuğuyum. Bu festivalin yapıldığı zamanlarda Türkiye’nin, dünyanın ressamları, yazarları, şairleri, sanatçıları, düşün adamlarıyla tanışma, sohbet etme fırsatı buldum. Bu anlamda, Muğla Kültür ve Sanat Şenlikleri çok anlamlı, çok değerli” diyerek başladı.
Muğla’nın sinema sektöründeki rolü üzerine konuşan Aksu, Muğla’nın “dünya sinema kenti” olma potansiyelini şu sözlerle dile getirdi:
“Muğla Dünya Sinema Kenti çok iddialı bir slogan gibi görünmesine rağmen aslında hiçte öyle değil. Ben bir Muğla şovanisti ve militanıyım. Muğla bir dünya sinema kenti oldu mu? Evet oldu. 2004 yılında bu mekâna bir diziyle geldim. Türkiye’deki popüler sinema sektörü Kapadokya ve Mardin’i mekân olarak kullanıyordu. Ben Büyük Yalan dizisiyle bu algıyı kırdım. Dondurmam Gaymak’la vitesi yükselttik ve bunu daha da ileriye taşıdık.”
“Ben Muğla’yı dünya sinema kenti yapmak istiyorum”
Muğla’nın tarihi dokusunun sinema dünyası için bulunmaz bir fırsat olduğunu vurgulayan Aksu, “Muğla Heraklia, Stratonikeia, Knidos, Mabolla, Kaunos, Telmessos gibi tarihi arkeolojik yapıların olduğu, İyon, Likya ve Karia gibi uygarlıklara ev sahipliği yapmış müthiş bir bölge. Benim bunu satmam lazım. Ben bunu senaryoyla, sinemayla satarım. Dünya’da bu işler böyle yürüyor. Ben Muğla’yı dünya sinema kenti yapmak istiyorum. Muğla büyükşehir olduğunu kavramak zorunda. Dizi ve sinema oyuncularının çoğu burada yaşıyor. Sektörün çalışanları yönetmenler, yazarlar, kameramanlar yine buraya yerleşmiş durumda” dedi.
“Muğla’ya Uluslararası bir Akdeniz film festivali çok yakışır”
Söyleşide, Muğla’nın sinema dünyasındaki yeriyle ilgili daha somut adımlar atılması gerektiğini belirten Aksu, sözlerini şöyle tamamladı.
“Ulaşım deseniz 2 büyük havalimanı var. Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahibiz. Bu anlamda lojistik olarak Muğla çok önemli bir nokta da bulunuyor. Ben bu sanatçılarla görüşme yapmak için İstanbul’a çağırıyorum. Uçakla geliyorlar, sözleşmemizi yapıp tekrar Muğla’ya dönüyorlar. Neden böyle yapalım. Ben oyuncularla sözleşmemi burada Konakaltı Kültür Merkezinde yapmak istiyorum. Sektör 10 bin kişiyse zaten 8 bini burada yaşıyor. Muğla’nın MUSKİ’si varsa bir de Sinema Dairesi olmasını istiyorum. Muğla’ya Uluslararası bir Akdeniz film festivali çok yakışır. Bunun kültürel, sanatsal ve ekonomik getirisini düşündüğünüz de bambaşka bir yere gider. Bacasız sanayi kültür ve sinemadır.”