Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün Muğla’nın Milas ilçesinde hayata geçireceği, tarım arazilerinde yaşanan sulama suyu sıkıntısını çözüme kavuşturacak Eşence Barajı ve Sulama Projesi için ÇED Olumlu kararı verildi. Bölgede bulunan 2 barajın suyu termik santrallere verildiği için içme ve sulama suyu konusunda yaşanan sıkıntılar tepkilere neden olmuştu.
DSİ Genel Müdürlüğü 21. Bölge (Aydın) Müdürlüğü tarafından Milas sınırları içerisinde “Eşence Barajı ve Sulaması, Malzeme Ocakları, Kırma-Eleme Tesisi ve Beton Santrali Projesi” planlanıyor. Proje için ÇED Olumlu kararı verildi.
Proje hayata geçtiğinde, Kızılçayıkık, Bahçeburun, Epçe, Kafaca, Küçükdibekdere, Dibekdere, Köşkköy, Karakuyu, Kızılcakuyu, Hacıahmetler ve Ovakışlacık yerleşim yerlerinde bulunan 2 bin 328 hektar tarım arazisi sulu tarıma açılacak ve yetersiz sulanan sahalara yeterli sulama suyu temin edilecek.
5 yıl içinde tamamlanması planlanan projenin gerçekleştirilmesi ile sulama sahasındaki tarımsal üretim miktarının artırılması planlanıyor.
TERMİK SANTRALLER YILDA 33,5 MİLYON METREKÜP İÇME SUYUNU KULLANIYOR
Bölgede bulunan 2 barajın suyu termik santrallere verildiği için içme ve sulama suyu konusunda yaşanan sıkıntılar tepkilere neden olmuştu. Muğla’daki çok sayıda STK Termik santrallere su verilmemesi için eylem yapmıştı. Turizm Cenneti Bodrum’un yıllık su ihtiyacı 44,42 milyon metreküp olarak öngörülmüş, bu ihtiyacın yalnızca 28,14 milyon metreküpü mevcut kaynaklardan DSİ tarafından, MUSKİ Genel Müdürlüğü aracılığıyla sağlanıyor.
Bodrum yarımadasının su ihtiyacında 16 milyon metreküp hacminde bir açık vardır. Mevcut barajlar vatandaşların su kullanım ihtiyacı karşılanamazken Yatağan Termik Santrali’nin bir yılda kullandığı soğutma suyu miktarı 19 milyon metreküp.
Yeniköy Termik Santralinin Kullandığı su miktarı ise 14,5 milyon metreküp. Santrale tahsis edilen suyun 9,5 milyon m3’ü Geyik Barajı’ndan, geri kalan 5 milyon m3’ü ise Milas Dereköy yeraltı suyu varlıklarından alınıyor.
Bölgede bulunan iki termik santral, toplam 33,5 milyon m3 içilebilir kalitede su kullanıyor. Yaz aylarında susuzluğa mahkum edilen Turizm Cenneti Bodrum’un ihtiyacı olan su miktarının iki katından fazlasını Yatağan ve Yeniköy Termik Santralleri santral tüketiyor.