mabolla_medya-logo
Ara
Close this search box.
Ara
Close this search box.

Milas’ta emekliler sokağa indi: Yerel yönetimlere çağrı yapıldı

Muğla’nın Milas ilçesinde emekli vatandaşlar, sorunlarını dile getirmek için sokağa indi. Milas Yurttaş İnisiyatifi, emeklilerin çok zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiğine dikkat çekerek, yerel yönetimlerin de emeklilerin yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almaları gerektiğini söyledi.

Milas Yurttaş İnisiyatifi, Milas Şehir Parkı’nda emeklilerin durumlarıyla ilgili basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasına, Tüm Emekliler Sendikası temsilcisi Mustafa Ali Demirci, 2021 Tüm Emekli Sendikası temsilcisi Şevket Aktaş, sendika üyeleri ve emekliler katıldı. Açıklamada emeklilerin ekonomik yönden büyük bir dar boğazda olduğunu ifade edildi.

Milas Yurttaş İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Hüseyin Yorulmaz, emeklilerin merkezi iktidar tarafından, üretim süreçlerinin dışında kaldığı gerekçesiyle yok sayılmaya çalışıldığının acı bir gerçek olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Çalışanların yıllarca alnının terini akıtarak elde ettiği emeklilik, en temel sosyal haklardan biridir. Emeklilerimiz, yıllarca çalışarak prim ödeyip hem bedenini hem de zihnini tükettikten sonra, merkezi iktidar tarafından, artık yok sayılarak, hayat pahalılığı ile sefalete sürüklenmekte, kahvehane köşelerine, meydanlardaki banklara mahkûm edilmektedir. Açlık ve sefalet ücretiyle yaşamaya mecbur bırakılmaktadır. Emeklilerimiz, ailelerinin ve torunlarının yüzlerine bile bakamamakta, pazar yerlerinden içi boş fileleriyle, boyunları bükük ayrılmak zorunda kalmaktadırlar. Kasabın ve şarküterinin, manavın yolunu unutan emeklilerimizin birçoğu, ne yazık ki kuru ekmeğe bile muhtaç durumuna düşmüştür. Değerli yurttaşlar, hayatlarının en kırılgan dönemini yaşayan emeklilerimiz bunları hak etmemektedir. Bizlerin, merkezi iktidarın bu acımasız anlayışına karşı direnmekten, mücadele etmekten geri durmayacağımız açıktır. Ancak, her ne kadar merkezi iktidarın bu uygulamalarına, yerel yönetimler engel olamasa da, toplumsal belleğimiz olarak kabul etmemiz gereken yaşlılarımızın, emeklilerimizin hayatını kolaylaştıracak tedbirler yerel yönetimler tarafından ele alınmalı ve sorunlarına çözümler getirilmelidir.”

Yorulmaz açıklamasının devamında ise emeklilerin önerilerini şöyle sıraladı:

1) Yerel yönetimler başta sendika, dernek gibi emekli örgütleriyle sorunların tespiti ve çözümü odaklı olarak koordineli bir biçimde çalışmalıdır.
2) Emeklilerin, belediyelere ait tüm tesis ve etkinliklerden ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır.
3) Emekliler için okuma odaları, hobi merkezleri, atölyeler kurarak yetenek, deneyim ve isteklerine uygun bir biçimde üretime gönüllü katılım imkanları yaratılmalıdır.
4) Yaşlı bireylerin deneyim ve bilgi birikimlerini genç kuşağa aktarması için imkanlar sağlanmalı ve periyodik etkinlikler düzenlenmelidir.
5) Mevcut ihtiyaçlar doğrultusunda huzurevi ve gündüz evleri açılarak düzenli bakım hizmeti sunulmalıdır.
6) Hem kırsalda hem de kent merkezinde, bakıma muhtaç yaşlılara sağlık, temizlik, gıda, ilaç yardımı ve psikolojik desteğin yanı sıra evde bakım hizmeti de verilmelidir.
7) Emeklilerin, yaşlıların toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanma uygulaması mutlaka devam ettirilmelidir. Bu konuda yaşanacak olumsuz sorunlar çözümü için, başta büyükşehir belediyesi ve konunun diğer muhataplarıyla ortaklaşa çalışılmalı, uzlaşma sağlanamadığı halde yasal yaptırımların uygulanması hususunda tereddüt edilmemeli ve ayrıca alternatif çözümler de yaratılmalıdır.
8) Yaşlı bireylerin toplumsal ve sosyal hayattan kopmamasını sağlayacak her türlü faaliyet ve organizasyonlar (tur, gezi, foto-safari, spor ve kültür etkinlikleri vb.) düzenlenmeli, bu etkinliklerden ücretsiz yararlanmaları sağlanmalıdır.
9) Kırsalda yaşayan yaşlılarımızın, emeklilerimizin mevcut sorunları irdelenmeli, bu sorunlara çözümler getirilmelidir. Üretim sürecinin içerisinde olan yaşlılara da ürünleri için alım garantisi verilmeli, üretime teşvik edilmelidir.
10) Emeklilerin sosyal buluşmaları için, lokal, restoran ve kafeterya gibi fiziki mekanlar yaratılarak onların evlere hapsolmalarına engel olunmalıdır.
11) Belediye Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde Emekli-Yaşlı birimi kurularak sorunlara ivedi çözümler üretilmeye çalışılmalıdır. Bu birimde de yeterli personelin istihdam edilmesi de önemlidir.
12) Belediyede her yıl bütçe hesaplamalarında, emeklilerimiz ve yaşlılarımız için gerekli ödenekler, fonlar kaleme alınarak hesaplanmalı ve bütçeye dahil edilmelidir. Değerli Yurttaşlar, hepimizin malumu olduğu üzere yakın ve uzak süreçte, hepimiz yaşlanacağız ve emekli olma durumuna geleceğiz. Desteğe muhtaç yorgun bedenlerimiz ve zihinlerimiz olacak. Geleceğin yaşlıları, emeklileri olarak sizler, sessiz kalmayın. Emeklilerimiz, yaşlılarımız yalnız değillerdir.

Paylaş

İLGİLİ HABERLER