Laçin: “İşimiz kolay, çünkü karşımızda çalışmayan yerel yönetimler var”

AK Parti Muğla İl Başkanı Haluk Laçin, Menteşe Belediyesi’nin çimento fabrikası ruhsatı ve Muğla’daki imar sorunlarına dair açıklamalarda bulunurken, yerel yönetimlerin çalışmalarını eleştirdi. Laçin ayrıca, babasının hazine arazisini izinsiz kullandığına ilişkin iddialara da yanıt verdi.

AK Parti Muğla İl Başkanı Haluk Laçin, beraberinde AK Parti Menteşe İlçe Başkanı Mustafa Algan ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Menteşe Öğretmenevi’nde, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla ilçede görev yapan, yerel ve ulusal basın mensupları ile kahvaltıda buluştu.

İl Başkanı Laçin, Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla yaptığı konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Laçin: “İşimiz kolay, çünkü karşımızda çalışmayan yerel yönetimler var”Menteşe Belediyesi’ne çimento fabrikası çağrısı

Başkan Laçin’e geçtiğimiz günlerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u ziyaret etmesine ilişkin, Menteşe ve Yatağan ilçe sınırlarında Tekağaç mevkiinde kurulmak istenen çimento fabrikası süreci ile ilgili Bakan Kurum’la görüşme yapılıp yapılmadığı soruldu. Laçin, soruya şöyle yanıt verdi:

“Çimento fabrikasında geçmişe baktığınız zaman ruhsatı veren Menteşe Belediyesi. Şimdi verdikten sonra yargı kararı öne koyulduğunda protesto ediliyor. Yani verdiğiniz ruhsatın arkasında ya durun ya da durmayın. Ya ‘ben bunu ya istiyorum’ ya da ‘istemiyorum’ diyeceksiniz. Net olmak lazım. Eğer verdiğiniz ruhsatta hata görüyorsanız iptal edin. O yetki de sizin. Ama burada mecliste ve makamda bu ruhsat verilip, ‘belediyelerin de devamlılığı vardır. Benden önceki vermiş’ diye bir şey yok. Burada makam tektir. Şimdi duyuyoruz, ‘biz çimento fabrikasını istemiyoruz’ kim yaptı? Bakanlığımıza soruluyor. Biz iptal edemeyiz ki. Bunu yapacak olan birim belediye başkanlığı. Ruhsatı iptal etmesi gereken odur. Doğru mu? Bu konuyla ilgili Bakan Kurum’la görüşmemiz olmadı. Biz daha çok TOKİ’deki yapılacak olan lojmanlar, memur vatandaşlarımızın sıkıntıları ve yatırımlarla ilgili konuştuk. Ayın 21’inde yapılacak olan İl Başkanları toplantısında daha detaylı bir toplantı yapacağız. İsteklerimizi belirteceğiz. Çimento fabrikası konusunu da notlarımıza yazalım.”

“İşimiz kolay, çünkü karşımızda çalışmayan yerel yönetimler var”

İl Başkanlığı olarak yapılan çalışmalardan ve hedeflerinden bahseden Laçin, “Siyaset kolay değil. Özverili olmak lazım. Eğer biz geçmişte 7 olan belediyemizin üzerine bir tane daha koyamazsak, 2 olan milletvekili sayımızı artıramazsak, ben kendimi başarılı olarak görmem. İşimiz kolay, çünkü karşımızda çalışmayan yerel yönetimler var. Büyükşehir kendine göre bir şeyler yapıyor. Ahmet Aras, Cumhurbaşkanımızı karşılamaya geliyor. Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkanıyken ben Büyükşehir meclis üyesiydim, imar komisyonundaydım. Ortak çalışmalarımız oldu. Tabi biz de Muğla sevdalısıyız. Bize ne kadar el uzatılırsa biz de o kadar gideriz. Biz mümkün olduğu kadar Muğla’ya yatırımlarımızı yapacağız” diye konuştu.

“Plansız büyüme çevre kirliliğine neden olur. Bu, çimento fabrikasından daha tehlikelidir”

Muğla’da en önemli sorunun imar planlarının olmaması olduğunu belirten Laçin, “En önemlisi Muğla’da imar planları yok. Kaçak yapılaşmayla mücadele edelim diyoruz. Biz vatandaşa inşaat ruhsatı veremiyorsak, sonra yıkımlar varsa bunun sorumlularını dile getirmek lazım. Bana göre kaçak yapıyı yapan kadar, müsaade eden ve ona inşaat ruhsatı, imar durum belgesi vermeyen de sorumlu. Gonca hanımla da imar komisyonunda beraber çalıştık. Kendisi mesleğinde çok iyidir. Biz belediyelerin ivedilikle tüm ilçelerin hızlı bir şekilde planlarını yapmalarını bekliyoruz. Özellikle Büyükşehir Belediyesi’nin imar konusunda başarılı olabileceğini ümit ediyorum. Muğla’mızın beton yığınına çevrilmeden, az önce çimento fabrikasından bahsettik. Çimento fabrikası bir yeri ilgilendiren konu ama imarsızlık bizim 13 ilçemizi ilgilendiren bir konu. Plansız büyüme çevre kirliliğine neden olur. Bu bence, çimento fabrikasından daha tehlikelidir. Biz de iktidar partisinin il başkanlığı olarak tüm çalışmaları ivedilikle yapacağız. Ama aynı zamanda yerel yönetimlerden de bu çabaları görmek isteriz” dedi.

“Babamla ortak bir işim yok”

Laçin, babasının Datça’da hazine arazisini izinsiz kullandığı iddialarına ilişkin gelen soruya ise şu yanıtı verdi:

“Babamın 1983 yılında aldığı bir arazi var. Ama ben ne zaman bir milletvekilleri olsam, ya belediye başkanı olsam, il başkanı olsam, meclis üyesi olsam, bunu aynı gün koyarlar. Şimdi benim bu yerle bir alakam yok. Babam da 1983 yılında almış ama hukuki olarak bugüne kadar bir süreç başlamış. Muhdesat hakkı oluşmuş, imar barışı oluşmuş. Bir sürü burada yasal durumlar var. Ama inanın bu arazide kimsenin hakkı yok. Tek amaç var, ‘biz Haluk’u nasıl yıkarız.’ Babamla ortak bir işim yok. Babamın da benim de burada hakkım da olduğunu düşünüyorum. Ama bu yargıya intikal etmiş bir şeydir. Bırakalım yargının sonucu ne diyorsa, ona bakalım. Ben doğru olduğuna inanıyorum. Ama maalesef siyasetin bir çirkef yüzü var. Kamuda alınan resimler basında servis ediliyor. Yani bu olayın ne kadar derin olabileceği, bize açık ve net gösteriyor. Ziraatçı babam parasıyla almış, aldığı kişi yaşıyor. Bırakalım yargı ne diyorsa ona bakalım. Bende bir şey bulunamıyorsa perdenin arkasına bakmak çok doğru değil. Bunu doğru bulmuyorum.”

 

Laçin: “İşimiz kolay, çünkü karşımızda çalışmayan yerel yönetimler var”

Paylaş