Kamu emekçileri iş bıraktı: “İnsanca yaşanabilir ücret istiyoruz”

Muğla’da kamu emekçileri, hükümetin sunduğu yüzde 11,54’lük zammı protesto etmek için iş bıraktı. Artan yaşam maliyetleri ve yüksek enflasyon karşısında geçim sıkıntısı çektiklerini belirten emekçiler, yüksek maaşlar ve adil bir gelir dağılımı talep ettiler.

Kamu emekçileri ve emekliler, kendilerine verilecek yüzde 11,53 oranındaki 6 aylık enflasyon farkına karşı ses yükselterek sokağa çıktı. Yurdun dört bir yanından, her işkolundan kamu emekçileri, ASİM-SEN, BASK, HÜR SEN, KESK, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonları ve sendikaları orak iş bıraktı.

Muğla’da da Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (HÜR-SEN), KESK, Birleşik Kamu-İş, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları (BASK) ve ASİM-SEN üyesi emekçileri ve emekliler, Menteşe İlçesinde bulunan Sağlık Emekçileri Anıtı’ndan, Sınırsızlık Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

Kamu emekçileri ellerinde “Ne Memur-Sen’in satış sözleşmesi ne TÜİK’in sahte enflasyonu, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” yazılı pankart taşıyarak, “Sizler yediniz, hesabı emekçiler ödemeyecek” sloganları attı.

Kamu emekçileri iş bıraktı: “İnsanca yaşanabilir ücret istiyoruz”“Ülkenin her köşesinde alanlardayız”

Yürüyüş sonrası Sınırsızlık Meydanı’nda ortak yapılan basın açıklamasında, “Bugün, emeğimizin değersizleştirilmesine, yaşam şartlarımızın ağırlaştırılmasına, yoksullaştırılmamıza ve insanca yaşam hakkımızın hiçe sayılmasına karşı ülkemizin her köşesinde alanlardayız. TÜİK’in açıkladığı yüzde 44,38’lik yıllık enflasyon oranı, çarşıda, pazarda yaşadığımız gerçeklerle asla bağdaşmamaktadır. Halkı yanıltan bu sahte rakamlarla bizleri sefalete mahkûm etmeye çalışanlara karşı susmayacağız. Yalanlarla örülmüş bu sistemi reddediyoruz ve emeğimizin onurunu korumak için mücadele bayrağını yükseltiyoruz” denildi.

“11,54 gibi trajikomik bir zam uygulamak, alın terimize ve emeğimize yapılmış büyük bir hakarettir”

Zamların normal bir haber olmaktan çıktığı ve emekçilerin günlük yaşamını alt üst eden bir gerçekliğe dönüştüğü belirtilen açıklamada, “Kamu emekçilerinin maaşlarına yüzde 11,54 gibi trajikomik bir zam uygulamak, alın terimize ve emeğimize yapılmış büyük bir hakarettir. Üstelik bu hakaret yalnızca kamu emekçilerini değil, toplumun geniş kesimlerini de derinden yaralamaktadır. Ekonomik kriz nedeniyle her gün biraz daha ağırlaşan hayat koşulları, temel ihtiyaçlarımızı bile karşılayamayacak duruma gelmemize yol açmıştır. Açlık sınırında yaşamaya zorlanan milyonlar olarak, bu düzenin sürdürülemez olduğunu haykırıyoruz. Artık zamlar, sıradan bir haber olmaktan çıkıp emekçilerin günlük yaşamını alt üst eden bir gerçekliğe dönüşmüştür. Market raflarından temel ihtiyaçlara, faturaların her kaleminden ulaşım ücretlerine kadar her alandaki zamlar, emekçilerin cebine her gün biraz daha yük bindiriyor. Kamu emekçileri, maaşlarını hangi ihtiyaçlarına yetiştireceklerini şaşırırken, art arda gelen zamlarla mücadele etmek neredeyse imkânsız hale geldi” denildi.

Kamu emekçileri iş bıraktı: “İnsanca yaşanabilir ücret istiyoruz”“Adil bir gelir dağılımı istiyoruz”

Açıklamada talepler ise şöyle sıralandı:

“Bizleri yoksulluğa ve güvencesizliğe sürükleyen politikalara karşı güçlerimizi birleştiriyor, sesimizi yükseltiyoruz. Emeğimizin karşılığını almak, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakmak için bugün tüm işyerlerimizde iş bırakıyor ve siyasi iktidarı uyarıyoruz. Çünkü geçinemiyoruz. Tüm emekçiler için insanca yaşanabilir bir ücret ve adil bir gelir dağılımı istiyoruz. Eşit işe eşit ücret talep ediyoruz. Bu sefalet zam aldatmacasına karşı, en düşük memur maaşının acilen yoksulluk sınırının üzerine yani en az 79 Bin TL’ye çıkarılmasını talep ediyoruz. Başta metropoller olmak üzere barınma ihtiyacımızı imkansız hale getiren kira fiyatlarına karşı, siyasi değil nesnel verilere denk düşen kira yardımı talep ediyoruz. Asgari ücretin, insan onuruna yaraşır bir ücret düzeyine çıkarılmasını talep ediyoruz. İşyerlerinde ücretsiz kreş açılmasını talep ediyoruz.”

Kamu emekçileri iş bıraktı: “İnsanca yaşanabilir ücret istiyoruz”“Gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi istiyoruz”

Açıklamanın devamında, “Kamuda mülakat değil, liyakat, yani kadrolu ve güvenceli istihdam talep ediyoruz. Seyyanen zamların ve ek ödemelerin emekliliğe yansıtıldığı, insanca yaşayabileceğimiz bir emeklilik talep ediyoruz. Kamu kaynaklarının “müşteri garantili” projeler için değil, halk için kullanılmasını talep ediyoruz. Vergide adalet, az kazanandan az, çok kazanandan çok alan, adil bir vergi sistemi ve 1. Vergi diliminin yüzde 10’a düşürülmesini ve sabitlenmesini istiyoruz. Bizleri toplu sözleşme masası adı altında, siyasal iktidarın iki dudağı arasına bırakan ve tüm yetki ve kararın hükümete terk edildiği sahte sendika yasasına karşı, gerçek grevli bir toplu sözleşme düzenlemesi istiyoruz. Halk için toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe talep ediyoruz. Tüm toplum için laik, çağdaş, demokratik bir yaşam talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Paylaş