Hobi olarak başladı, profesyonel silah tamircisi oldu

ÖZEL HABER/Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaşayan Mehmet Şimşek, çocukluk yıllarından bu yana ilgi duyduğu silah temizliğini, profesyonel bir mesleğe dönüştürdü. İlk başlarda hobi olarak başlayan Şimşek’in bu merakı, gerekli ruhsatları alarak bir atölye açmasıyla birlikte bir işletmeye dönüştü.

Menteşe’de yaşayan 34 yaşındaki Mehmet Şimşek, gerekli ruhsatları alarak açtığı 40 metrekarelik atölyesinde av tüfekleri ve tabancalar başta olmak üzere ateşli silahların tamir ve bakımını yapıyor.

Hobi olarak başladı, profesyonel silah tamircisi olduSilah tamirine olan ilgisinin hobiyle başladığını belirten Şimşek, “Asıl mesleğim Elektrik Elektronik Bobinaj bölümüydü. Ancak silah hobisi zamanla daha baskın hale geldi. Bu atölyeyi ticari bir kazanç düşüncesiyle değil, çevremdeki arkadaşların silahlarını tamir ederken ve temizlerken bu işi daha profesyonel yapmaya karar vererek kurdum. Şimdi av tüfekleri ve tabancalar başta olmak üzere bireysel kullanıcıların ateşli silahlarının bakım ve tamirini yapıyorum” dedi.

“Silah tamiri uzmanlık ister”

Mabolla Medya’ya konuşan Şimşek, silah tamiri ve bakımının hassasiyet gerektirdiğini belirterek, “Silah tamiratının bir eğitim yok. Ya babadan öğrenmek gerekiyor ya da birisinin yanında bir şeyler görmek gerekiyor. Ben bu işi tamamıyla mekanik bilgim ve merakımla bugünlere getirebildim. Benim asıl mesleğim bu değil ama hobi, merak olarak gördüğüm silahçılık benim asıl mesleğimin önüne geçti” diye konuştu.

“Vergiler yüksek, ruhsatsız silaha yönelimi artırıyor”

2025 yılı itibarıyla silah ruhsat harçlarına dikkat çeken Şimşek, taşıma ruhsatı için 79 bin lira, bulundurma ruhsatı için ise 25 bin lira ödendiğini söyledi. Bu yüksek vergilerin, vatandaşları ruhsatsız ya da kurusıkıdan çevrilen silahlara yönlendirdiğini ifade eden Şimşek, “Vergilerin daha makul seviyelere çekilmesi, vatandaşları ruhsatsız silah kullanımından uzaklaştırır ve bilinçli silahlanmayı teşvik eder” diye konuştu.

Hobi olarak başladı, profesyonel silah tamircisi oldu“Silah sahibi olmak için bir eğitim sistemi oluşturulabilir”

Şimşek, bireysel silahlanmanın her Türk vatandaşının hakkı olduğunu belirtti ancak bu sürecin bilinçli bir şekilde yürütülmesine dikkat çekerek, “Günümüzde bir araç kullanmak için nasıl ehliyet alınıyorsa, silah sahibi olmak için de bir eğitim sistemi oluşturulabilir. Vatandaşlar, silahın kullanımı, yasalar ve psikolojik durumlarıyla ilgili testlerden geçtikten sonra ruhsat alabilmelidir” dedi.

“Tek tip ruhsat olmalı”

Türkiye’de iki farklı ruhsat türü olduğunu belirten Şimşek, bunun tek tipe indirgenmesi gerektiğini söyleyerek, “Ülkemizde iki çeşit ruhsat sistemi var. Birisi bulundurma, birisi taşıma ruhsatı var. Taşıma ruhsatı bugün için artık herkesin kolay kolay sahip olabildiği bir pozisyonda değil. 5 yıllık taşıma vergisi 79 bin lira ciddi bir rakam. Bulundurma ruhsatı ise vatandaş sadece evinde, çekmecesinde bir silah bulundurmak bugün 25 bin lira, 5 yıllık bir vergi vermek zorunda. Dediğimiz gibi bir eğitim sistemi olsa, ruhsat tipi sadece tek tipe indirgense, bulundurma ruhsatını ortadan kaldırıp sadece taşıma ruhsatına çevrilse, vatandaş bilinçli olduktan sonra daha başarılı olacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Hobi olarak başladı, profesyonel silah tamircisi olduSilah kullanımının pahalı bir merak olduğunu söyleyen Şimşek, silah temizliği ile ilgili de bilgi vererek sözlerini şöyle tamamladı:

“Pahalı bir merak. Kullanılan mermi pahalı. Silahlar pahalı. Avrupa bir silah 150 bin lira civarında. Ekonomik gücü olamayan vatandaşlar, yerli fabrikalarımızda üretilen 25-30 bin liralık silahlara da gayet rahat ulaşabilirler. Silahlar kullanıldığında barut tozu dediğimiz bazı tortular var. Belirli bir atımdan sonra bunların temizlenmesi gerekiyor. Vatandaş bunu kendisi evinde de temizleyebilir ama detaylı temizlik isteyenler bize getiriyorlar.”

Paylaş