Muğla’da 8 ay önce göreve başlayan Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, bizlerle tanışmaya daha fırsat bulamadan kendisini yoğun bir yangın trafiğiyle mücadelenin içinde buldu.
O mücadelenin ayrıntılarını Ülküdür’ün Muğla merkez basınıyla 8 ay sonra Ula Yangın Yönetim Merkezi’nde geçtiğimiz 15 Ocak Çarşamba günü bir araya gelebildiği toplantıda öğrenebildik.
Bizler açısından verimli ve doyurucu bir toplantı olduğunu söyleyebilirim. Bu toplantıda öne çıkan başlıkları siz okuyucularımla paylaşmak isterim.
2024 yılının orman yangınlarıyla mücadelede zor bir yıl olduğuna değinerek sözlerine başlayan Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, bu yılın en sıcak ve kurak bir yıl olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çekerken, daha önce hiç yaşamadığımız bir orman yangını sezonu yaşadıklarını ifade etti.
Mayıs ayında başlayan ve zincirleme olarak devam eden bu yılki yangın döneminde, 4 aylık bir süre içinde günde 6 yangına müdahale ettiklerinin bilgisini veren Muğla Orman Bölge Müdürü, yangınların bitmesini bekledikleri yağmuru 15 Kasım’da görebildiklerini paylaştı.
Yani Muğla ili Mayıs ayından 15 Kasım’a kadar orman yangınlarıyla mücadele etti diyebiliriz. Bu süreçte ilimizde 384 orman yangını gerçekleşmiş ve yine tekrar etmek gerekirse 4 ayda günde 6 yangına müdahale edilmiş.
Dile kolay…
Muğla ve Aydın illerine ait orman varlığının 1 milyon 156 bin 983 hektar olduğu bilgisini veren Bölge Müdürü Ülküdür, bu alanların yüzde 68’ini Muğla’nın, yüzde 34’ünü de Aydın ili orman varlığının oluşturduğunu söyledi.
Ülküdür’ün verdiği bilgiler ışığında yukarıda bilgisini paylaştığın 384 orman yangınına 21 hava aracıyla müdahale edilen bir dönemi de geride bırakmış olduk. İstatistiki olarak bakınca yüksek bir oran. Buna sıcaklık ve kuraklığın etkileri elbette en önemli etken.
Ayrıca 2024 yılı içinde son 53 yılın en sıcak Nisan ayının yaşandığı bilgisini de bizlerle paylaşan Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür’ün, kış aylarında başlayan bir kuraklığın yaşandığını belirtmesi, dünyanın içinde bulunduğu ya da bundan sonrası için bulunacağı süreç için SOS niteliği taşıdığını söylemek mümkün.
Bu durumu meteorolojik olarak değerlendirdiğimizde, insanlık için de risk taşıyan bir süreç yaşadığımızı pekâlâ söyleyebiliriz.
Bölge müdürünün bu yıl, bir yangın bitmeden bir başka yangın ihbarının geliyor olduğunu dile getirmesi, yaşanan zorluğun ve bu uğruda verilen mücadelenin kutsiyetini bir kez daha gözler önüne seriyor.
2024 yılı orman yangınları döneminde sözü edilen 384 orman yangınında 3 bin 466 hektar etkilendiği bilgisi verilirken, bunun 294’ünü ziraat yangınları oluşturmuş.
Son 10 yıllık orman yangını istatistiklerine bakıldığında ise, 314 orman yangınında 6 bin 226 hektar etkilenmiş. Bu demek oluyor ki, 2024 yılı orman yangınları bu istatistiğe ciddi etki yapmış.
Orman yangınlarının genellikle haftanın son iş günü olan Cuma günü başlayıp, Cumartesi ve Pazar günleri devam ettiği ve saat 10.00 ile 20.00’a kadar olan süreçte gerçekleşiyor olduğu ayrıntısını da paylaşan Mustafa Ülküdür, 2024 yılı orman yangınlarının yüzde 59’unun insan kaynaklı, yüzde 41’inin de doğal nedenlerden çıktığını belirtti.
Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, bu yangınların yüzde 36’sının ihmal, yüzde 13’ünün kasıt, yüzde 3’ünün kaza, yüzde 1’inin ise bilinmeyen sebeple çıktığını ifade etti ve ekledi:
“Yeşil dokuyu tesis etmek üzere hemen çalışmalara başlıyoruz.”
İşte 8 ay önce Muğla’ya atanan Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür’ün göreve başlar başlamaz kucağında bulduğu 2024 yılı orman yangın sezonunun değerlendirmesi.
Orman Teşkilatı’nın ateş savaşçılarını etkileyen bazı anlar olmuş ki, Mustafa Ülküdür’ün ağzından şöyle bir cümle dökülüverdi:
“Geçmiş olsun cümlesine hasretiz.”
Oysaki Ülküdür Muğla Basınında, bu yangınlar sırasında orman teşkilatını zor durumda bırakacak tek bir olumsuz habere rastlamadığı gerçeğinden dolayı teşekkürlerini defaten tekrarlarken, bu mücadelenin önemine ve azmine de vurgu yapıyordu.
Ülküdür bu olumlu yaklaşımları gözden kaçırmamış kaçırmasına da, verilen bu kadar mücadeleye karşı sergilenmesi mümkün olan bir destek yaklaşımına hasret de bırakılmış anladığımız kadarıyla.
Toplantının hemen başında, ABD’nin Los Angeles eyaletinde bir türlü önüne geçilemeyen yangınla ilgili bir kıyasla, her yangın döneminde Türk Orman Teşkilatına yöneltilen eleştirilere bakarak, bizim orman teşkilatımızın etkin mücadelesinin gözle görülür bir fark oluşturup oluşturmadığını kendisine soru olarak yönelttiğimdeki, cevabı da çok açık ve tevazu içerikliydi Ülküdür’ün.
Cevabı şöyleydi:
“Güzel sorunuz için teşekkür ederim. Önemli bir yere vurgu yaptınız. Bu sorunuzun cevabını 2024 yılı orman yangınlarıyla yaptığımız mücadelemizi içeren bilgi ve görüntülerin sunulduğu görselde izledikten sonra siz karar verin.”
Evet, izledim ve yönelttiğim sorunun cevabını kendim şu satırla şöyle verdim:
Her yangının yurt sathında bir savaş niteliğinde olduğundan yola çıkarsak ve yangınlar söndürülüp, bu savaş ortamı son bulduktan sonra eleştiri ya da değerlendirme yapılmasının uygun ve insani olacağı bir ortamda, bu savaşı siyasi şov uğruna körükleyerek, harlamaya çalışanlara inat, Orman Teşkilatımızın bu kutsal mücadelesi toplumun her kesimlerince desteklenmelidir.
Milletimiz ateş savaşçılarına şükran borçludur.
Bir küçük ‘geçmiş olsun’ dileğinde bile sıcaklık hissedip, bu dilekten güç alabilecek bir desteğe razı olmuş bir teşkilatın mensuplarını, kimsenin geçmiş olsun dileğine hasret bırakmaya hakkı yok.
Geçmiş olsun Orman Teşkilatımız.
Etkin mücadelenizi her daim destekliyoruz.