Muğla’da yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı mücadele eden Deştin köylüleri ve çevreciler, CHP Lideri Özgür Özel ile görüştü.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı, yaşam savunucuları ve Deştin ile Bayır köylülerinin mücadelesi sürüyor.
Deştin Çevre Platformu üyeleri ve bölge halkı bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) CHP Grup Toplantısına katıldı. Platform üyeleri ve bölge halkı daha sonra çimento fabrikası ile ilgili CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüştü. Görüşmede CHP Muğla Milletvekilleri Gizem Özcan ile Cumhur Uzun da yer aldı.
Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Milletvekili Uzun, “ÇED Raporunun iptaline ve kazanılan davalara rağmen Muğla’ya yapılmak istenen Çimento Fabrikasına karşı mücadele eden, hemşehrilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile TBMM’de bir araya gelerek Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ile sürece dair verimli bir toplantı gerçekleştirdik” dedi.
Ne olmuştu?
Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından 2021 yılında entegre çimento fabrikası yapımına başlanmıştı. Bölge halkı ve çevreciler fabrikaya verilen ”ÇED olumlu raporu ile yapı ruhsatı”nın iptali için Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Muğla 2. İdare Mahkemesi, ”ÇED olumlu” kararını iptal etmişti. Kararda, ”Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oy birliğiyle karar verildi” ifadeleri yer almıştı. Mahkemenin kararının ardından da Menteşe Belediyesi yapı ruhsatını iptal etmiş ve inşaat mühürlenmişti.
Çimento fabrikası kurmak isteyen şirket ise mahkemenin kararını temyiz etmişti. Danıştay 4. Dairesi de geçen ocak ayında ”ÇED Olumlu” kararının iptalini onamıştı. Danıştay kararında “Temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir” denilmişti.
Danıştay kararının ardından Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu, Bayır Çevre Komitesi ve bölge sakinleri, 4 Mart’ta Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde fabrika alanının 1/100.000 ölçekli çevre düzeni imar planından ‘Sanayi Alanı’ kullanım kararının iptal edilmesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na dava açmıştı.
Geçtiğimiz Kasım ayında ise yeni bir gelişme yaşanmış ve proje ile ilgili 28 Kasım’da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısını gerçekleştirilmişti. Toplantıdan çıkan sonuç ise henüz duyurulmadı.
Deştin Çevre Platformu üyeleri ve bölge halkı da Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısına katılarak, Belediye Başkanı Ahmet Aras’tan çimento fabrikasının bulunduğu alanın imar planlarının iptalini talep etmişti.