Danıştay, Muğla’da yapılmak istenen Çimento Fabrikası’nın “ÇED Olumlu” kararının iptalini onayladı.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır ile Yatağan’daki Deştin mahallelerinde yapılmak istenen çimento fabrikasına karşı bölge halkının açtığı “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararının iptal edilmesi için açılan davada Muğla 2. İdare Mahkemesi, “ÇED Olumlu” kararının iptal edilmesine karar verilmişti.
Yine proje alanında bulunan orman, tarım arazileri ve zeytinliklerin tahrip edileceği belirtilen kararda, “Çevresel etki değerlendirmesi raporunda getirilen çözümlerin yeterli olmadığı, ayrıca yürütülecek faaliyetin niteliği itibariyle 3573 sayılı Yasa’nın 20.maddesine aykırılık içerdiği anlaşıldığından; Muğla ili, Merkez ilçesi, Bayır Beldesi, Tekağaçsırtı Mevkii’nde kurulması planlanan Muğla Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye ait Entegre Çimento Fabrikası ve Hammadde Ocakları Projesine dair dava konusu Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline oy birliğiyle karar verildi”ifadeleri kullanılmıştı.
Çimento fabrikası kurmak isteyen şirket ise mahkemenin kararını temyize taşımıştı.
Danıştay 4. Dairesi de “ÇED Olumlu” kararının iptalini onadı. Danıştay kararında “Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir” denildi.