Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut ile Ege Gazeteciler Federasyonu ve Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan, Muğla’da künyesiz, yönetimi belli olmayan, telif haklarına aldırış etmeden yayın yapan haber sitelerine tepki gösterdi.
Günümüzde dijital medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, internet üzerinde hızla çoğalan haber siteleri, pek çok sorunu da beraberinde getiriyor. Özellikle yerel basın organları arasında, künyesi belli olmayan, kim tarafından yönetildiği ve finanse edildiği belli olmayan siteler, doğru habercilik anlayışına zarar veriyor. Muğla’da da son dönemde benzer bir tablo ile karşı karşıyayız.
Ne yazık ki, bu tip siteler sadece künye eksikliği ile sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda emeğe saygısızlık yaparak, telif haklarına aldırış etmeden, yerel basın emekçilerinin haberlerini ve fotoğraflarını da izinsiz kullanıyorlar. Konuya ilişkin bazı basın mensuplarından tepkiler gelmesinin ardından Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut ve Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Kaytan da duruma tepki gösterdi.
“Gazetecilik mesleğine karşı yapılmış büyük bir kötülük”
Akbulut, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Son günlerde özellikle ilimiz genelinde yaygınlaştığını gözlemlediğimiz, gazeteci meslektaşlarımızın emeklerini yok sayarak ürettikleri haberleri kaynak dahi göstermeden kullanan künyesiz sahte haber sitelerinin varlığını üzülerek takip etmekteyiz. Zaten yasal boşluklardan kaynaklı olarak herkesin kolaylıkla gazeteci olabildiği bir ortamda bir de dijitalleşme adı altında dezenformasyona yol açmanın yanında sayılarının artmasından endişe ettiğimiz bu gelişi güzel ortaya çıkan künyesiz sosyal medya mecraları ve siteleri, meslektaşlarımızın emeklerini heba ederek, haberlerini de izinsiz şekilde kaynak göstermeden kullanmakta. Okuyucularımızdan talebimiz, bu yönde ortaya çıkan bu yayın girişimlerine itibar etmemeli, ekmeğini bu işten kazanan meslektaşlarımızın görev yaptığı akredite olmuş yayınları takip etmeleridir. Emek ve alın terinin en yüce değer olduğuna olan inancımızla hem dezenformasyon oluşmasına, hem de meslektaşlarımızın emeğine saygısızlık yapan bu oluşumlara yönelik gerçekçi ve kalıcı bir çözüm bulunması, mesleğimizin geleceği açısından önem arz etmektedir. Farklı amaçlara hizmet etmek için açılan bu sahte yayın girişimleri, gazetecilik mesleğine karşı yapılmış büyük bir kötülüktür.”
“Bir sitenin künye bilgilerine ulaşamıyorsak bu sitenin güvenilirliği sorgulanmalı”
Kaytan ise sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda tepkisini şöyle dile getirdi:
“Eskiden bayramdan bayrama çıkan sözde gazeteler vardı, şimdi ise dijital medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, internet üzerinde hızla çoğalan haber siteleri var. Bu internet siteleri sayesinde bizler de pek çok sorunu yaşamaktayız. Örneğin emek hırsızlığı. Özellikle yerel basın organları arasında, künyesi belli olmayan, kim tarafından yönetildiği ve finanse edildiği belli olmayan siteler, sponsorlu yayıncılık adı altında yaptıkları paylaşımlar, maalesef doğru habercilik anlayışına zarar vermekte. Bu günlerde Muğla’da, benzer bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu sitenin kim ya da kimler tarafından yönetildiği aşikardır. Haber sitelerine üyeliği var mıdır? Ama şunu bilmekteyiz ki, yerel basında çalışan gazetecilerin haberlerini noktasına, virgülüne dokunmadan aynen kullanmaktadır. Yani emek hırsızlığı yapmaktadır. Bu da basın emekçilerimizin emeğini hiçe saymaktır. Gazetecilik, emek ve takip isteyen bir meslektir. Ki künyesi bile belli olmayan sözde haber sitelerinin hukuki olarak takibi de zordur. Yani bir sitenin künye bilgilerine ulaşamıyorsak bu sitenin güvenilirliği sorgulanmalı.”