Başkan Köksal, “Borçları azalttık, 2025 yılı ve sonrası yatırımlar ile gelecek”

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, “Borçları azalttık. 170 civarı borcumuz vardı. Bu ay itibariyle 100’ün altına düşüyor. 2025 yılı ve sonrası yatırımlar ile gelecek. Artık sosyal, kültürel anlamda ve kentin fiziki mekanında o farkı görüyor olacaksınız” dedi.

Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, ilçede görev yapan basın mensupları ile Kültür Evi’nde kahvaltıda bir araya geldi. Göreve geldiği günden bu yana yapılan çalışmaları anlatan Başkan Köksal, 2025 yılı içerisinde yapılacak projeler hakkında da bilgi verdi.

“Borçları azalttık”

Başkan Köksal, “Borçları azalttık, 2025 yılı ve sonrası yatırımlar ile gelecek”Belediyenin güncel borcu ve ekonomik durumu hakkında konuşan Köksal, 2025 yılı ve sonrasında yatırımlar olacağını belirtti. Köksal, “Göreve gelince şaşırdığımız şey şu oldu; borçların çok fazla olması ve ekonomik durumun kötü olması. Aslında eskiden hep böyle değildi. Son birkaç ayda bu tablo bu kadar kötüye gitti. Başka ilçe belediyelerinde de böyle aslında. Yerel seçimlerde CHP’nin elde ettiği başarıdan sonra hükümetin biraz daha baskıcı davranması, belediyeleri daha çok sıkıştırması gibi umduğumuzdan daha kötü bir tablonun içerisinde bulduk kendimizi. Zaman içerisinde bu borçları bitirmemiz, gelirleri nasıl artırırız gibi konuya hakim olduk. Borçları azalttık. Günden güne azaltıyoruz. 170 civarı borcumuz vardı. Bu ay itibariyle 100’ün altına düşüyor. Göreve geldiğimizden beri Menteşe Belediyesi olarak maaşları geciktirmedik. Herkes maaşını zamanında aldı. Sigorta borçları birikmişken biz, her ayın sigortasını ödediğimiz gibi geçmiş dönem sigorta borçlarını da ödemeye başladık. 2025 yılı ve sonrası yatırımlar ile gelecek Artık sosyal, kültürel anlamda ve kentin fiziki mekanında o farkı görüyor olacaksınız” dedi.

“İşletmeler zarar ediyordu, 4 yıl sonra geri alacağız”

Belediye bünyesindeki işletmelerin Büyükşehir Belediyesi’ne geçici tahsisinden bahseden Köksal, işletmelerin zarar ettiğini söyledi. Başkan Köksal, “Geçici olarak bu işletmeler olduğu gibi zarar eden işletmeler. Mesela Ata Park, 30 kişi çalışıyor. Çünkü vardiya değiştirmemiz gerekiyor. Sosyal belediyecilik anlamında orayı, vatandaşın ucuza gelip çay kahve içebileceği, karnını doyurabileceği yer olarak korumak zorundayız. Ama inanılmaz masraflı bir şey. Belli bir standarda oturtmamız gerekiyordu. Eski Halk Bank binası satın alındı. Tamamen kültür sanat üzerine hizmet verecek bir alan yaratılıyor. Bu iki parsel birleşik. İnsanlar orada vakit geçirip, aynı zamanda çay, kahve içsin. Geleneksel bir yapıyla modern bir görünüm. Bu mekanların geçici devri ile oradaki çalışan personeli de devrettik. Bu 4 yıllık bir devir sonrasında zaten geri alacağız. Yaptığımız protokol kapsamında da ortak projeler yapacağız” diye konuştu.

“Kimseyi mağdur etmeyecek bir formül için uğraşıyoruz”

Depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı olan Mustafa Muğlalı İşhanı ile ilgili konuşan Köksal, “Bu zamana kadar İşhanı esnafı ile bir araya gelinmemiş. Herkesin aklında soru işaretleri vardı. Kiracılar ve mal sahipleri ile toplantı yaptık. Onlara dedik ki ‘Canımızdan kıymetli hiçbir şey yok. Allah korusun bir deprem olsa, altı dere yatağı. Sağlam olmayan bir yapı ve içerisinde yüzlerce insan. Muğla Belediyesi zamanında satılmış dükkanlar var. Toplantıda, kiracıların yeni yerlerine taşınırken onlara kira desteğinde bulunacağımızı söyledik, mal sahiplerine de “Yer mi istersiniz yoksa şu an ki dükkanın bedelini mi istersiniz?” diye sorduk. Birisi dedi ki ‘Gayrimenkul değerlendirme uzmanı gelsin burada bedel tespiti yapsın. Ben başka bir yer istemiyorum, buranın parasını almak istiyorum’ kimisi de başka dükkan istedi. Sonra belediyenin mülklerine baktık. Çok da yer yok aslında. Eski garajın orada Büyükşehir Belediyesi hizmet binası var. Onun bir kısmını ayırıp mal sahiplerine dağıtalım. Bunları konuştuk. Mal sahipleri değerlendirecek, taleplerini iletecekler. Tekrar ikinci görüşme yapılacak. Kimseyi mağdur etmeyecek bir formül için uğraşıyoruz. İş hanında artık mülkiyet yok. Hazineye ait bir alan. Artık kamusal bir alan haline geldik. En kısa zamanda yıkacağız ama yasal süreçlerde devam ediyor.

“Kaçak yapıları yıkacağız”

Turnalı bölgesindeki kaçak yapılar ile ilgili bilgi veren Köksal, “Geçtiğimiz eylül ayında kaçak yapı yıkım çalışmalarına başladık. 26 yapının yıkımı vardı. Bazıları yürütmeyi durdurma kararı aldırdı. Bazıları kendi yıktı. Şimdi kasım ayı programına başladık. Kaçak yapıları yıkacağız. Bu konuda toleranslı davranmayacağız. Yasalar da zaten buna izin vermiyor. Çevre, Şehircilik sürekli yazı gönderiyor. Biz buna göz yumarsak güzelim kıyılarımız göz göre göre elden gider. İnsanlara yasak koymak bir yere kadar. Buraya koruma amaçlı imar planı hazırlamamız lazım. Her şeyi yasaklamak yerine, insanlara belli izinler vermemiz lazım. Yasaklayarak değil, koşulları kuralları koyarak, belli izin ölçüsünde belli alanlarda, çok düşük yoğunlukta yolunu açmamız lazım. Bizler Menteşe Belediyesi olarak planı hazırlamaya da razıyız. Veririz yine bakanlığımız onaylar. İmar Planı yapılması lazım. Kaymakamımız da aynı fikirde. Kaçak yapıda tek sıkıntılı yer Turnalı Akbük bölgesi. Kaçak yapıya izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.

“Yeni ÇED raporu hazırlanırsa ortak aklı çalıştıracağız”

Köksal, Menteşe’ye bağlı Bayır Mahallesi ve Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında yapılmak istenen ve yapımı durdurulan çimento fabrikası ile ilgili de şunları söyledi:

“Şu an imar planının iptali ile ilgili bir dava devam ediyor. ÇED iptal. Ruhsat iptal. Yıkım kararı var binanın. İmar planında iptal edilmesi söz konusu. Yeni bir ÇED raporu da yok ortada. Eğer ÇED tekrardan hazırlanır gelirse o zaman bu davaların ne aşamada olduğuna göre hep beraber, odalar, TMMOB’la ortak aklı çalıştıracağız. Kesinlikle bu süreçte şeffaf olacağız. Herkesle bütün gelişmeleri paylaşarak devam edeceğiz. Yasal olarak yapmamız gereken şeyi de yapacağız. Bu süreci açık şeffaf yürüteceğiz. Belki ÇED alınmadan dava sonuçlanacak. Çevreye zarar verecek her türlü projeye karşı olduğumuzu en başından beri söylüyoruz.”

“Her mahallede belgeli afet gönüllüleri olacak”

Başkan Köksal, “Borçları azalttık, 2025 yılı ve sonrası yatırımlar ile gelecek”Elektrik kaynaklı meydana gelen orman yangınları ile ilgili konuşan Köksal, “Eski trafolar ve eski elektrik telleri, gerekli yatırım yapılmıyor maalesef. Aydem ile biz gerekli görüşmeleri sağlıyoruz. Madem yapılmıyor biz gidip otları temizleyelim diyorum. Ormana girmek zaten yetkimizde değil. Gerekli kişiler ile görüşüyoruz. Ama bununla ilgili bütçe ayrılmamış, yatırım yapılmıyor. İklim değişiyor. Yangın riski her zaman yukarı doğru gidiyor. Genelde elektrik kaynaklı çıkıyor yangınlar. Biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Gerekli yatırımın yapılması lazım. Afet gönüllüleri ile protokol imzalıyoruz. Her mahalle de belgeli eğitim almış afet gönüllüleri olacak. Deprem, sel yangın, her konuda bilgilendirilmiş uzman arkadaşlarımız olacak. Herhangi bir durumda ilk müdahalede bulunabilecekler” dedi.

“2025’te farklı bir Kötekli göreceğiz”

Kötekli Mahallesi’nde yapılacak olan çalışmalar ile ilgili bilgi veren Köksal, “2025 planlarımız içerisinde Kötekli Mahallesi’nin ana caddesinde çok ciddi bir yenileme konusu gündemimizde. Orayı da bambaşka bir görünüme kavuşturacağız. Farklı bir Kötekli göreceğiz. Orası bizim için kıymetli. Öğrencilerimizin güvenliği bizim için önemli. Işıklandırma ile ilgili sıkıntılar var. Onlarla ilgili de çalışmalar yapacağız. Bu kentte herkesin kendini huzurlu, güvende hissetmesi için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

“Her kentin ihtiyacına göre pay alması lazım”

Başkan Köksal, sözlerini şöyle tamamladı: “Devletin yerel yönetimlere çok daha fazla destek vermesi lazım. Asıl sorun bu. Her kentin, profiline göre, ihtiyacına göre bir pay alması lazım. Mesela üniversite öğrencilerinin çoğunun nüfusu Menteşe’de değil. Ama biz hepsine hizmet veriyoruz. Bir turist geliyor, senin suyunu, kanalizasyonunu kullanıyor. Çöpünü atıyor. Sen o çöpü toplamak zorundasın. Belediyeye maliyeti var. Bir konaklama vergisi olsa ve belediyeye aktarılsa. Belediyelerin eli biraz daha rahatlar”

Paylaş