Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Deştin’de yapılması planlanan entegre çimento fabrikası ile ilgili açıklamalarda bulunarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na seslendi.
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Deştin Mahallesi ile Menteşe’nin Bayır Mahallesi arasında Tekağaç mevkiinde yapılması planlanan çimento fabrikasına karşı bölge halkının ve çevre örgütlerinin mücadelesi sürüyor. Şirket son olarak yeniden süreç başlatmış ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde proje ile ilgili 28 Kasım’da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilmişti.
Toplantının sonucu ile ilgili henüz bir duyuru yapılmazken, bölge halkı ve çevre örgütlerinin, çimento fabrikası alanındaki imar planlarının iptalini istediği Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, fabrikayla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yaparak, ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep etti.
Aras paylaşımında, “Deştin’de kesinleşmiş yargı kararlarına rağmen Entegre Çimento Fabrikası projesi için ÇED süreci işletiliyor. Proje hakkında yöre yurttaşları, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve MUSKİ, Menteşe Belediyesi ve Yatağan Belediyesi tarafından Ankara’da gerçekleştirilen İDK Toplantısı’nda bilimsel-teknik ve hukuksal itirazlar ortaya konulmuştur. Ayrıca pek çok kamu kurumu tarafından ÇED süreci ve proje hakkında endişeler dile getirilmiştir” dedi.
Yerleşim yerlerinin ve su kaynaklarının yakınında çimento fabrikası kurulmasının mümkün olmadığını söyleyen Aras, ÇED sürecinin sonlandırılmasını talep etti.
Aras, Proje kapsamındaki 6 adet kalker ve kil ruhsat sahası 3 kapalı ormanlık alanda kalmaktadır. Bu konu hem Mahkeme kararları hem de Orman Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilmiştir. Orman mevzuatına göre meşcere tipi kapalılığı 3 olan ormanlık alanlarda madencilik yapılması mümkün değildir. Nitekim Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından maden ruhsatlarının iptali istemiyle Muğla 3.İdare Mahkemesi’nde dava açılmıştır. Ormanlık alanlar yanında proje sahasının zeytinlik alanları ve tarım alanlarını içine aldığı resmi tutanaklarla sabittir. Böylesi bir alanda ve yerleşim yerlerinin ve su kaynaklarının yakınında çimento fabrikası kurulması mümkün değildir. Bu gerçekler karşısında; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın başta yörede yaşayan köylülerimiz olmak üzere kamuoyunun beklentilerine yanıt vererek ÇED sürecini sonlandırmasını talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
Deştinliler CHP Grup Toplantısında
Öte yandan çimento fabrikasına karşı mücadele eden Deştin Çevre Platformu üyeleri ve bölge halkı da bugün saat 13.30’da gerçekleştirilecek olan CHP Meclis Grup Toplantısına katılmak üzere Ankara’ya gitti. Platform üyeleri ve bölge halkı daha sonra CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile görüşecek.